Back to business: zo laat je kleur voor je werken op de werkvloer

En toen was het ineens september. Mijne Güte! Het lijkt wel alsof met ieder jaar dat verstrijkt de tijd sneller gaat, maar misschien ligt dat aan mij. 😉 Is het voor jou deze maand back to business as usual? Of ben je gestart in een nieuwe rol en/of heb je andere bezigheden gekregen? Het is hoe dan ook interessant om eens te kijken naar hoe je de kle(u)ren in je kast kunt gebruiken om je persoonlijke succes te versterken.

Beeld: Mariya Georgieva via Unsplash

Geen zweverig verhaal, maar natuurkunde

En nee, dit wordt geen zweverig verhaal – kleuren hebben bewezen effecten. Wat kleuren extra interessant maakt, is dat die effecten niet alleen psychologisch en cognitief zijn, maar dat ons lichaam er ook directe fysieke reacties op geeft. Dat geldt voor jou als drager, maar ook voor anderen, bijvoorbeeld je collega’s, klanten en kinderen.

Hoe kleur werkt

Hoe nemen we kleuren waar? Wat je werkelijk ziet als je bijvoorbeeld naar een rode appel kijkt of naar paarse sneakers, is het licht dat van zo’n oppervlak terugkaatst. Verschillende dingen hebben verschillende kleuren, omdat ze bepaalde golflengtes van het zichtbare lichtspectrum absorberen en andere terugkaatsen. Zo ‘zuigt’ de schil van de rode appel de meeste korte en middellange golflengtes op: die van de blauwe en violette, groene, gele en oranje tinten. De rode golflengtes die overblijven, bereiken onze ogen en worden in onze hersenen verwerkt tot de kleur rood.

Daarnaast kunnen we kleuren voelen via onze huid. Het teruggekaatste licht geeft een hoeveelheid warmte af die specifiek is voor die kleur. Zo ervaren we donkere en lichte kleuren via de warmte van de huid, denk aan het gevoel van een wit versus een zwart T-shirt in de zon.

Fysieke reacties

Nog een klein stukje natuurkunde alvorens ik kom op de stylingadviezen, bear with me, stijlfans. Hoe langer de golflengte van een kleur, hoe meer ruimte tussen de fotonen of energiedeeltjes waar licht volgens o.a. Einstein uit bestaat. Blauw, indigo en paars hebben een korte golflengte en compacte deeltjes, waardoor ze het meeste energie bevatten. De kleuren aan het andere eind van het spectrum, oranje en rood, hebben een langere golflengte en minder energie.

Sympathisch, parasympatisch

Je zou denken dat kleuren die veel energie in zich dragen, ook activerend op ons werken. Het werkt echter precies omgekeerd. Juist rood, de kleur die veel ruimte heeft, zet ons aan tot actie. Deze kleur stimuleert het sympathische zenuwstelsel en versnelt zo autonome (onvrijwillige) lichaamsfuncties, zoals onze ademhaling en hartslag.

Blauw en groen stimuleren daarentegen juist het parasympatische stelsel, waardoor je hartslag, bloeddruk en adrenalineproductie afnemen. Ook stimuleert blauw de zuurstofopname. Dit alles heeft (onder meer) een spierontspannende werking: daarom worden we rustig van blauw en groen.

Beeld: Unsplash

Kleuren inzetten voor je persoonlijke styling

Terug naar personal styling. Met het bovenstaande in het achterhoofd, hier vier adviezen bij het strategisch inzetten van kleur:

Tip #1 Zorg dat de kleuren en het contrast in je outfit passen bij jouw persoonlijkheid

Je moet de energie van een kleur ook letterlijk kunnen dragen. Ben je verlegen of vanuit jezelf al een beetje gesjeesd? Dan kan rood voor jou een te heftige energie hebben. Iets soortgelijks geldt voor de verzadiging/ felheid van kleuren en het contrast in je outfits. Een dominante persoonlijkheid straalt meer harmonie uit met felle, heldere kleuren die contrast vormen, een ‘rustige’ of introverte persoonlijkheid voelt zich vaak beter bij een combinatie van verschillende kleurtonen van dezelfde, zachtere kleur.

Tip #2 Houd rekening met de (bij)betekenis van kleuren, zodat deze passen bij je rol

Kleuren hebben door de eeuwen heen verschillende betekenissen meegekregen, die ook nog eens verschillen per land en cultuur. Wees je daar bewust van! Wat voorbeelden uit de westerse cultuur:

  • Oranje Voor sociale rollen, bijvoorbeeld die van teamleider, is oranje een handige kleur. Het staat voor empathisch vermogen, creatieve samenwerking en een gezonde dosis humor. En onthoud: het toepassen van een kleur heeft zowel effect op jou als op anderen.

  • Rood Rood is vanwege zijn eigenschappen wereldwijd een signaalkleur. Een volledig rode outfit komt al snel te dominant over als je ook dient samen te werken. Wil je wel de kracht van rood toevoegen in een sociale omgeving, doe het dan met een accent (denk aan politici en hun rode stropdassen) of in een print met meerdere kleuren.

  • Grijs Heb je juist de taak de neutraliteit te bewaren, dan past grijs daar perfect bij. Het is onopvallend en geeft aan dat je niet op de voorgrond zal treden. Pas dus wel op met grijs als je solliciteert naar een leidinggevende of anderszins zichtbare functie.

  • Geel Als je graag wilt overbrengen dat je nieuwe ideeën inbrengt en oude patronen doorbreekt: geel staat voor vernieuwing en vrolijkheid. Dat is ook de reden dat een verkoper van verzekeringen in een volledig geel pak niet betrouwbaar over zou komen; de meeste mensen zouden denken: is dit een grap?!

Benieuwd naar de betekenis van andere kleuren? Check mijn uitgebreide overzicht van kleuren, hun effecten en waar ze voor staan.

Tip #3 Let op de onderlinge balans tussen de kleuren

Het werkt visueel vaak minder goed als je kleuren met een verschillende verzadingsgraad (fel versus gedempt) combineert. In zo’n geval speelt daarnaast ook mee hoe koel of warm een kleur is.

Tip #4 Neem je kleurseizoentype mee in je keuze

Draag je kleuren die in harmonie zijn met de kleurkenmerken in jouw uiterlijk, dan zorgt dit ervoor dat je er fitter, frisser en authentieker uitziet. Authentieker, omdat de kleuren uit je persoonlijke kleurenpalet echt bij je passen, waardoor het beeld wat mensen van je krijgen ook kloppend overkomt.

Tegengesteld kleureffect

Over nieuwe rollen en kleurgebruik gesproken… Deze zomer heb ik al heel wat mensen in mijn stoel gehad voor hun kleurenanalyses. Gek genoeg ben ik daardoor zelf juist mínder kleur gaan dragen. Als kleurconsulent sta ik namelijk tijdens de analyses achter mijn klanten en om de analyse niet te beïnvloeden draag ik een neutraal kleurenpalet met altijd witte bovenkleding. Bepaalde rollen vragen dus ook in praktische zin iets van de kleuren die je draagt.

En jij?

Ben je tevreden met het kleurenpalet in je kast? Zet jij kleuren wel eens strategisch in? Wat is jouw favoriete kledingkleur/tint en wat communiceert die kleur eigenlijk over jou?

Mocht je nou willen weten welk kleurenpalet jou er fitter en meer als jezelf uit laat zien, kom gezellig een analyse doen. Bijvoorbeeld met 1 of 2 vriendinnen, je moeder, zus of nicht óf natuurlijk met een vriend, je man, broer of vader!

Je boekt ’m hier

Ik wens je een heel succesvol en vooral kleurrijk najaar toe.

Liefs,
Judith

Bronnen

Clair, Kassia St., Het geheime leven van kleuren, Meulenhoff, 2017.

Haller, Karen, Het kleine boek over kleur: de kracht van kleur in je leven, Boekerij, 2019.

Itten, Johannes, Kleurenleer, Kosmos Art, 2016. Vertaling van: Kunst der Farbe. - Ravensburg : Maier, 1961. - (Studienausgabe). - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: De Bilt : Cantecleer, 1970.

Tol, Jacqueline van, Persoonlijk succes met de kracht van kleur, Colour Harmony, 2016.

55 Creative Business School, Syllabus Personal Styling, Hilversum 2023.

Vorige
Vorige

Met deze 5 items kom je wél stylish de winter door

Volgende
Volgende

De betekenis en effecten van kleuren: een overzicht