Met deze 5 items kom je wél stylish de winter door

Vrouw in winterjas in de sneeuw

De winter vind ik altijd het lastigste seizoen om stijlvol voor de dag te komen. Want: al-tijd koud. Zeker sinds we de verwarming wat minder hoog zetten (die energieprijzen hè) ging bij mij thuis al snel standaard dat dikke, oude pluizige vest aan. En maandenlang elke buitenactiviteit doorbrengen in een soort wind- en waterdichte slaapzak, nee, daar word ik ook niet blij van. Recent ontdekte ik echter een aantal handige spullen die stijlvol voor de dag komen in de winter echt een stuk eenvoudiger maken.

En natuurlijk deel ik deze graag met jullie!

1. De Uniqlo Ultra Light down/ Puffer Tech compacte bodywarmer

Oké. Beste. Uitvinding. Ooit. Een wollen winterjas vind ik vaak heel mooi en stijlvol, maar echt te koud als je langer buiten bent. Uniqlo heeft hiervoor een geweldige oplossing ontwikkeld, namelijk: dunne, winddichte, lichtgewicht gilets gevuld met ofwel dons of puffer tech die je onder je jas kunt dragen. Zo kun je je wollen jas doordragen met het comfort van een winddichte gewatteerde parka. Geniaal!

Ze verkopen ze in verschillende lengtes en kleuren, voor zowel mannen als vrouwen. Extra features: een meeneemzakje en drukknoopjes waarmee je de halslijn van je gilet aan kunt passen zodat deze ook bij een wat wijder vallende kraag niet onder je jas uitkomt. De Ultra Ligt Down zijn met dons, de puffer tech een goede variant als je geen dierlijke materialen draagt.

2. Sokken en kousen met marinowol en/of kasjmier

Nog eentje in de categorie: waarom wist ik dit niet eerder?! Volgens mijn goede vriend Roland is ‘wollen sokken’ iets wat je pas ontdekt na je veertigste. Dus voor mijn jongere lezers: you’re welcome. Ik heb zelf deze sets Camaro sokken via Zalando. En ook de kniekousen met cashmere van Calzedonia, heel fijn als je net als ik graag je cropped broeken door wilt dragen in de winter. Mooi in dezelfde kleur als je broek om je benen optisch te verlengen.

Wel even in een waszakje op het wolprogramma wassen, deze sokken met wol.

3. Hogere schoenen en laarzen

Klinkt logisch, maar ik noem het toch maar even: high top-gympen en laarzen met een hogere schacht houden je echt warmer, zeker in combinatie met de wollen sokken van punt 2. Wat aanvullende ideeën: wist je dat ze de Converse hightops ook in leer verkopen? Zo hou je ook met die gympen droge voeren. Let bij laarzen ook op de zool. De chunky exemplaren houden je letterlijk verder van de grond af, en dus warmer.

4. Infrarood kacheltje

Waar zou ik als thuiswerkende freelancerd zijn zonder mijn infraroodkacheltje? Het mijne heeft twee standen en op de laagste stand – die al heerlijk warm is – gebruikt hij 400 watt. Zo kan ik mijn gas-aangedreven centrale verwarming wat lager houden en hoef ik niet iedere dag mijn oude ‘Knitted by Nuns’ vest aan. Mijn kachel is helaas niet meer verkrijgbaar, maar ik heb hieronder een goed alternatief infrarood kacheltje aangelinkt.

5. Tot slot: investment dressing: alles wol

Lange jassen met wol van Mango

Wol is waar stijl en warmte samenkomen. Wollen jassen, truien, blazers, broeken, sjaals en mutsen zijn echter, zeker als je kiest voor wol met een keurmerk, vaak een stuk duurder dan polyester- en acrylblends. Ook vragen ze iets meer verzorging. Mijn voornemen is de komende jaren te investeren in mooie wollen items.

Je kunt tweedehands ook best geluk hebben. Zo vond ik bij de IJhallen voor €5,- een grijze pantalon van 100% Italiaanse wol die me als gegoten zit. Een andere budgettip is om de premiumcolleties van bijvoorbeeld C&A, Mango, Marks & Spencer en Uniqlo in de gaten te houden. Daar vind je spullen met hoge percentages lamswol en kasjmier met een iets lagere prijs.

Dierenwelzijn

In het kader van o.a. dierenwelzijn is het een aanrader in de gaten houden of het kledingstuk dat je wilt aanschaffen een Responsible Wool Standard- (RWS) of Gots-certificaat heeft. Goede en diervriendelijke wol is vaak duurder, maar als je goed voor zo’n kledingstuk zorgt en er af en toe een pluizentondeuse op loslaat kun je er decennialang warmpjes en knap bijzitten. Zo’n pluizentondeuse is trouwens ook heel handig bij het opknappen van tweedehands kleding van dunnere wolsoorten (budgetoptie).

Tips welkom!

Heb jij nog aanvullende favorieten? Deel ze vooral hieronder!

Volgende
Volgende

Back to business: zo laat je kleur voor je werken op de werkvloer